Tuk - strašiak, alebo naša nevedomosť?
Publikované 01.05.2013 v 11:02 v kategórii Tuk - strašiak, alebo naša neved, prečítané: 87x
Čo je tuk a načo nám slúži?
O tukoch sa obecne veľa hovorí hlavne v súvislosti s celosvetovou pandémiou nadváhy a obezity.
Tuk ale za to nemôže! Naše telo tuky potrebuje ako výstielku kože, nositeľa dôležitých iba v tuku rozpustných vitamínov D- E- K-A , nutný je pri metabolizme buniek , je najbohatším zdrojom energie. Je pravdou, že veľa tukov nevhodného druhu v strave vyvoláva závažné zdravotné ochorenia a naopak, niektoré druhy tukov chránia telo pred ochorením. Za množstvo a druh tukov v našej strave si zodpovedá každý sám!
Nesprávne používanie tukov pozorujeme aj na sebe v podobe tukových vankúšikov. Vznikajú hromadenim podkožńého a vnútrobrušného tuku, za čo môže hlavne nesprávne stravovanie a životný štýl. Niektoré tuky na sebe nevidíme a môže ich mať aj na pohľad chudší človek , je to cholesterol. Jeho zvýšené množstvo sa podieľa na upchávaní ciev, čo vedie k závažným ochoreniam srdcovo cievného systému. Práve na tieto ochorenia zomiera polovica populácie. Hladina celkového cholesteroli by sa mala udržiavať v hodnotách 5- 6 mmol/l.
PRÁVE PRETO BY SME O TUKOCH V NAŠEJ STRAVE MALI VEDIEŤ VIAC !
Tuky delíme do dvoch zkladných skupín : NASÝTENÉ a NENASÝTENÉ tuky.
Nasýtené tuky / pevné tuky/ sú živočíšného pôvodu : máslo, tučné jogurty,smotana, tučné syry, tučý tvaroh,slanina, tuk v mäse, mäké aj tvrdé salámy, spracované mäsové výrobky. Pri týchto tukoch potrebujeme obmädziť ich spotrebu a uvedomiť si, že 25g živočíšneho tuku = 224 kcal.
Veľkým nebezpečenstvom sú tzv. s k r y t é t u k y. Sú v jedlách do ktorých sa pridávajú margaríny / hydrogenáciou sa z rastlinných olejov stávajú nasýtené pre telo nevhodné tuky/. Napr. rôzne sušienky, tukové pečivo,dobošky, koláče, dorty, krémy, slané krekry, no najviac zemiakové lupienky a hranolky. Pri ich konzumácii si ich vysokú kalorickú hodnotu neuvedomujeme!
Nenasýtené tuky sú rastlinńého pôvodu :olivový, slnečnicový, repkový, tekvicový, sezamový, ľanový olej olejnaté rastliny avocado,rôzne druhy semien, slnečnica, sezam, mak,rôzne druhy orechov
Nenasýtené tuky sú prospešné pre náš organizmus a zdravie.
Osobitnú skupinu tvoria omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny.Ich zdrojom je sója, bôb, olivy, ale hlavne olejnaté ryby ako sú sardinky /iba z čistých morí/, makrela, losos, halibut.
Tieto tuky sa priamo podieľajú pri prevencii i liečbe srdcovo- cievnych ochorení, pri artritíde, pri vývoji ľudského plodu ap.
Z prečítaného vyplýva, ak by sme neustále chceli sledovať príjem vhodných tukov v strave vyžadovalo by to pri nákupoch aj príprave jedál značný čas a to nehovoriac o stravovaní mimo domu.
Ak nechceme priberať a znášať následky nadváhy, ak chceme bez hladovania schudnúť, je vhodné obrátiť sa na poradcu v tejto oblasti , ktorý vytvorí výživový program, kde budú zapracované všetky pre telo potrebné zložky, teda aj správne a prospešné nenasýtené tuky.
Keď si väčšina z Vás spomenie na rady o výžive, tak sa mu vybavia tabuľky s číslami výživných hodnôt, ktoré hovoria o vyhýbaní sa ich prebytku v našej strave. Tieto prebytky môžu viesť k nadváhe, k oslabenie srdcovo cievnej sústavy, čo vedie k infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Väčšina rád má formu "nie". "Nekonzumujte toľko mäsa, soli, tukov cukru, atď.." Aj keď sú tieto rady celkom dobré, mnohí sa pýtajú, čo by teda mali jesť a ako si môžu byť istí, že dodávajú telu kompletnú základnú výživu ako vitamíny, minerály a proteíny.
Je potrebné si ale uvedomiť to, že tie isté návyky, ktoré vedú k prebytku tukov v strave tiež spôsobujú nedostatok nevyhnutných živín, potrebných pre každodennú správnu funkciu buniek. Priemernou diétou si väčšina ľudí môže skôr ublížiť, lebo obsahujú tieto prebytky a k tomu sú ešte aj chudobné na vitamíny, minerály a esenciálne aminokyseliny, čo vedie k chorobám, únave, podráždenosti, ochabnutej mdlej pokožke.
Shape Works je výživný program, ktorý je zostavený tak, že bunky v tele sú plne vyživované. Toto bunkám umožňuje kvalitný rast, regeneráciu a najefektívnejšie vykonávanie svojej funkcie. Výsledok je, že sa cítite a vyzeráte lepšie, nebývame chorý a tiež dokážete lepšie kontrolovať Vašu hmotnosť. Dodanie správnej výživy je značne komplikovanejšie, než sa jednoducho vyhnúť určitým prebytkom v priemernej strave. Shape Works má 87 európskych právnych noriem, a niekoľko klinických štúdií.
Začíname použitím individuálne zostaveného výživného programu, ktorý zahŕňa všetky základné mikroživiny, požívanie vyvážených jedál a vyhýbanie sa škodlivým prebytkom. Ak chceme využiť výživný program na maximum a mať z neho najlepšie výsledky, potrebujeme najprv začať telo čistiť. Dôležité je aby sa zostavil individuálny program podľa doterajšieho životného štýlu a stavu tela.
Viac na www.herbishop.sk
Tuk ale za to nemôže! Naše telo tuky potrebuje ako výstielku kože, nositeľa dôležitých iba v tuku rozpustných vitamínov D- E- K-A , nutný je pri metabolizme buniek , je najbohatším zdrojom energie. Je pravdou, že veľa tukov nevhodného druhu v strave vyvoláva závažné zdravotné ochorenia a naopak, niektoré druhy tukov chránia telo pred ochorením. Za množstvo a druh tukov v našej strave si zodpovedá každý sám!
Nesprávne používanie tukov pozorujeme aj na sebe v podobe tukových vankúšikov. Vznikajú hromadenim podkožńého a vnútrobrušného tuku, za čo môže hlavne nesprávne stravovanie a životný štýl. Niektoré tuky na sebe nevidíme a môže ich mať aj na pohľad chudší človek , je to cholesterol. Jeho zvýšené množstvo sa podieľa na upchávaní ciev, čo vedie k závažným ochoreniam srdcovo cievného systému. Práve na tieto ochorenia zomiera polovica populácie. Hladina celkového cholesteroli by sa mala udržiavať v hodnotách 5- 6 mmol/l.
PRÁVE PRETO BY SME O TUKOCH V NAŠEJ STRAVE MALI VEDIEŤ VIAC !
Tuky delíme do dvoch zkladných skupín : NASÝTENÉ a NENASÝTENÉ tuky.
Nasýtené tuky / pevné tuky/ sú živočíšného pôvodu : máslo, tučné jogurty,smotana, tučné syry, tučý tvaroh,slanina, tuk v mäse, mäké aj tvrdé salámy, spracované mäsové výrobky. Pri týchto tukoch potrebujeme obmädziť ich spotrebu a uvedomiť si, že 25g živočíšneho tuku = 224 kcal.
Veľkým nebezpečenstvom sú tzv. s k r y t é t u k y. Sú v jedlách do ktorých sa pridávajú margaríny / hydrogenáciou sa z rastlinných olejov stávajú nasýtené pre telo nevhodné tuky/. Napr. rôzne sušienky, tukové pečivo,dobošky, koláče, dorty, krémy, slané krekry, no najviac zemiakové lupienky a hranolky. Pri ich konzumácii si ich vysokú kalorickú hodnotu neuvedomujeme!
Nenasýtené tuky sú rastlinńého pôvodu :olivový, slnečnicový, repkový, tekvicový, sezamový, ľanový olej olejnaté rastliny avocado,rôzne druhy semien, slnečnica, sezam, mak,rôzne druhy orechov
Nenasýtené tuky sú prospešné pre náš organizmus a zdravie.
Osobitnú skupinu tvoria omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny.Ich zdrojom je sója, bôb, olivy, ale hlavne olejnaté ryby ako sú sardinky /iba z čistých morí/, makrela, losos, halibut.
Tieto tuky sa priamo podieľajú pri prevencii i liečbe srdcovo- cievnych ochorení, pri artritíde, pri vývoji ľudského plodu ap.
Z prečítaného vyplýva, ak by sme neustále chceli sledovať príjem vhodných tukov v strave vyžadovalo by to pri nákupoch aj príprave jedál značný čas a to nehovoriac o stravovaní mimo domu.
Ak nechceme priberať a znášať následky nadváhy, ak chceme bez hladovania schudnúť, je vhodné obrátiť sa na poradcu v tejto oblasti , ktorý vytvorí výživový program, kde budú zapracované všetky pre telo potrebné zložky, teda aj správne a prospešné nenasýtené tuky.
Keď si väčšina z Vás spomenie na rady o výžive, tak sa mu vybavia tabuľky s číslami výživných hodnôt, ktoré hovoria o vyhýbaní sa ich prebytku v našej strave. Tieto prebytky môžu viesť k nadváhe, k oslabenie srdcovo cievnej sústavy, čo vedie k infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Väčšina rád má formu "nie". "Nekonzumujte toľko mäsa, soli, tukov cukru, atď.." Aj keď sú tieto rady celkom dobré, mnohí sa pýtajú, čo by teda mali jesť a ako si môžu byť istí, že dodávajú telu kompletnú základnú výživu ako vitamíny, minerály a proteíny.
Je potrebné si ale uvedomiť to, že tie isté návyky, ktoré vedú k prebytku tukov v strave tiež spôsobujú nedostatok nevyhnutných živín, potrebných pre každodennú správnu funkciu buniek. Priemernou diétou si väčšina ľudí môže skôr ublížiť, lebo obsahujú tieto prebytky a k tomu sú ešte aj chudobné na vitamíny, minerály a esenciálne aminokyseliny, čo vedie k chorobám, únave, podráždenosti, ochabnutej mdlej pokožke.
Shape Works je výživný program, ktorý je zostavený tak, že bunky v tele sú plne vyživované. Toto bunkám umožňuje kvalitný rast, regeneráciu a najefektívnejšie vykonávanie svojej funkcie. Výsledok je, že sa cítite a vyzeráte lepšie, nebývame chorý a tiež dokážete lepšie kontrolovať Vašu hmotnosť. Dodanie správnej výživy je značne komplikovanejšie, než sa jednoducho vyhnúť určitým prebytkom v priemernej strave. Shape Works má 87 európskych právnych noriem, a niekoľko klinických štúdií.
Začíname použitím individuálne zostaveného výživného programu, ktorý zahŕňa všetky základné mikroživiny, požívanie vyvážených jedál a vyhýbanie sa škodlivým prebytkom. Ak chceme využiť výživný program na maximum a mať z neho najlepšie výsledky, potrebujeme najprv začať telo čistiť. Dôležité je aby sa zostavil individuálny program podľa doterajšieho životného štýlu a stavu tela.
Viac na www.herbishop.sk
Komentáre
Celkom 0 kometárov